top of page

Triatlonda Risk Analizi ve Önemi

Triatlon yüzme, koşu, bisiklet, yani 3 farklı disiplinin bir arada yapıldığı, ve günümüzde gittikçe yaygınlaşan bir branştır. Özellikle Türkiye’de rekreasyonel aktivite yapmayı seven beyaz yakalıların tercih etmeye başladığı bir spor haline geldi triatlon.

Triatlon 3 farklı branşı içermesi ve uzun antrenman saatleri dolayısıyla kişileri fiziksel olarak zorlayan ve sakatlık riskinin yüksek olduğu bir branş olarak değerlendirilebilir.

Triatlon yaralanmaları çoğunlukla ‘overuse’ dediğimiz yüklenmenin, vücut tarafından karşılanamaması sonucu gerçekleşir. Genellikle bu yaralanmalar kişinin en zayıf bölgelerinde meydana gelir ve yaralanma sonrası antrenman düzeyi ciddi anlamda etkilenir.


Yaralanma kişinin o zamana kadar elde ettiği kondisyonel gelişimi de olumsuz etkileyecektir. Yaralanma ve iyileşme sürecinde zamansal ve fiziksel olarak kayıplar söz konusu olacaktır. Bu yüzden yaralanma riskini minimize etmek en mantıklı seçenektir.

Risk analizi kişilerde antropometrik ölçümlerin, esneklik ve kuvvet ölçümlerinin aynı zamanda spora özgü fonksiyonel testlerin yapıldığı fiziksel bir ‘check-up’tır.

Triatlona spesifik olarak yapılan bir risk analizi ile; kişinin genel fiziksel durumu kontrol edilir, vücuttaki asimetriler ve hareket bozuklukları ortaya çıkartılır, kas iskelet sistemindeki eksikliklere bağlı, olası yaralanmaların riskleri raporlanır.


Yalnızca test yapmak ve raporlamak hiç bir zaman yeterli olmayacaktır. Önemli olan analizi ne için yaptığımızı hatırlamaktır. Bu nedenle testleme sonrası kişiye özgü bir kuvvet antrenmanı çıkartılır ve önleyici çalışmalara başlanır. Amaç kişiyi minimal risk düzeyine taşımaktır. Aynı zamanda amacımız, bu sporun gerekliliği olan simetri ve dengeyi sağlamaktır. Eksikleri gidermek için yapılan uygulamalar ile, sporcunun yaralanma riski düşerken, hareketlilik, eklemlerdeki stabilitenin devamlılığı, esneklik ve kuvvet açısından da yüksek performans için olabildiğince yeterli hale getirmek ve kişinin kendi bedenini daha iyi tanıyabilmesini sağlamak da koruyucu uygulamaları takip edecektir.


Risk analizi özellikle bu tarz farklı branşlar içeren, antrenman yoğunluğunun yüksek olduğu ve yumuşak doku yaralanmalarına (kas tendon bağ vb.) sık rastlanan sporlarda etkili bir şekilde kullanılmaktadır.




Yazan: Gökberk ACAR



67 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page