top of page

KiteSurf Sporunda Sağlık ve Performans

Güncelleme tarihi: 2 Ara 2021

Fitness ile kitesurf performansınızı geliştirebilir misiniz?


Performansını iyileştirmek isteyen profesyonel veya rekreasyonel bir kite sörf yani uçurtma sörfü sporcusu, sezon öncesi ve sonrası fitness parametrelerinde amaca ve kişiye özel belirli seviyeleri hedeflemelidir. Fitness seviyesini belirlemek için fiziksel tarama testlerine girerek eksiklerini ve iyi olduğu yönleri öğrenebilir. Böylelikle hedefleri doğrultusunda bireysel çalışmalar başlatarak, sezon içerisinde vücudunu gereksiz yıpranma ve yaralanmalardan korumanın yanı sıra performansında da büyük faydalar sağlayabilir.


Neden Fiziksel Tarama Testleri Yapılmalı?


Kitesurf için koruyucu amaçlı yapılan fiziksel tarama testleri, bu sporda başarınızı ve ilerlemenizi engelleyebilecek vücut potansiyelini belirleme girişimidir. Bu testler ile vücut yapınız, antropometrik testler, kassal kuvvet dengesizliği, azalmış esneklik, core stabilite, nöromusküler kontrol ve denge gibi bileşenleri ortaya çıkarmak için temel hareket kalıplarının kalitesi değerlendirilir.

Bu alanların tümü, yaralanma risk faktörleri olarak tanımlanır ve aynı zamanda da spor performansınızı sınırlandırıyor olabilir.

Fonksiyonel hareket taramaları ve fiziksel check up testleri, hareket kabiliyetinizi ve kitesurf ile ilgili temel hareketleri gerçekleştirme yeteneğinizi değerlendirir. Elde edilen bulgular; güç, esneklik, kuvvet, postür, hareketlilik, stabilite ve denge hakkındaki geliştirirken, aynı zamanda eksikleri ve performansı kısıtlayan herhangi bir problem olup olmadığını gösterir.


Taramalar ile eksikleri belirleyin, bir sonraki adımı atın ve gerçek potansiyelinizi serbest bırakın!!


Tarama, kitesurf geçmişi, genel sağlık durumu ve önceki yaralanmaları anlamak için bir anket ile başlar.

İkinci bölümde, kitesurf sporcularında kullanılan kanıta dayalı bilimsel testler kullanılarak üst ekstremite, omurga ve alt ekstremite, hareket kalıpları, kuvvet, esneklik, denge, sıçrama ve düşme gibi becerilerinizi değerlendirecek ve sizi oldukça yoracak bir takım aktif tarama profilidir.


Tarama tamamlandıktan sonra, bulgular değerlendirilecek, yorumlanacak ve kırmızı alanlar vurgulanmış ise, yaralanma riskini azaltmak, antrenman ve spor performansını artırmak için bu alanlara odaklanarak kişiselleştirilmiş bir program tasarlanacaktır.

Egzersiz kişiye mi özel yoksa spora mı?

Belirli bir spor için kuvvet antrenman programı ve egzersiz reçetesi hazırlanırken öncelikle şu iki soru aklara gelir;

  • Egzersizler mümkün olduğunca spora özel mi yapılmalı?

  • Yoksa spor sonucunda zarar görecek zayıf vücut bölgelerini geliştirmeye, dengelemeye yönelik mi olmalı?

Kişiye özgü planlanan egzersiz reçetesi her ikisine de hizmet eder.

Kitesurf’te yapılan hareketleri simüle etmek için bazı hareket kalıpları ve egzersizler kullanılmaktadır. Aynı zamanda nöromuskuler sistemlerin yani sinirsel uyarıların ve kassal kasılmaların yapılan spora ve kişinin mevcut durumuna özgü olmasıdır.


Eğer kite antrenmanlarını yapıyor ve aynı zamanda size özel hazırlanan egzersiz reçetesinin yaptığınız spora eksiklerinize odaklandığını düşünüyorsanız, başka hiçbir şey sizi kitesurf sporunda daha iyi yapamaz.


Yazan: Uzman Fizyoterapist Gülşah Başandaç



78 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page