top of page

Ağrısız Bir Tüplü Dalış İçin

Amerikan Ortopedi Cerrahları Akademisi, beş Amerikalıdan dördünün hayatında en az bir kez sırt ağrısı çekeceğini söylüyor. Aynı şekilde kaynaklar, sırt ağrısının dünya çapındaki dalgıçların şikayet listesinin başında olduğunu söylüyor.


Neden dalış sonrası bel ağrısı oluyor?


Doğru yapıldığında dalış, ağrıda gelişme sağlar ve bel ağrısını azaltmada etkilidir fakat dalış öncesindeki hazırlıkta; dalış kıyafetinin giyilmesi, tüpün BC’ye bağlanıp platforma taşınması ve ağırlık kemerinin tam bel bölgesine bağlanması vb. durumlar bel ağrısının oluşmasına neden olan risk faktörleridir.


Egzersiz ile dalış performansınızı geliştirebilir misiniz?


Tüplü dalış sırasında vücutta baştan aşağı neredeyse her kas kullanılır. Bu kaslar arasında kuvvet aktarımının doğru bir şekilde gerçekleşmesini sağlayan sistem kuvvetli core kaslarıdır.


Core kasları, üst ve alt vücut arasındaki zincirin merkez halkasını oluşturur. Ne yazık ki, pek çok zaman bu temel dengeleyici yapı en zayıf halkamızdır. Bu core sistemini desteklemek için lumbal stabilizasyon ve core antrenmanı yapılmalıdır.



Sırt ve bel bölgesi kaslarda, bu yüklenmeye cevap olarak kasılma ve gerginlik oluşabilir, yüklenmenin devam etmesiyle de lumbal bölgede mekanik bozulma gerçekleşebilir. Tüm bunların olmaması için risk faktörlerinin ortadan kaldırılması gerekmektedir.


Columbus, Ohio'dan fiziksel rehabilitasyon uzmanı Mary Ann Everhart-McDonald, "Daldığım her yerde insanların sırtlarının ağrıdığından şikayet ettiklerini duyuyorum. Nedeni kısmen, dalgıçların genellikle dalışa uyum sağlamak için fiziksel hazırlık yapmamalarından ve kısmen de dalış sırasında uygun olmayan kaldırma tekniği ve kötü duruştan kaynaklanıyor" diyor.


Ekipmanlar kullanılırken omurga sağlığını korumak için dikkat edilmesi gereken önemli noktalar:


BC

Omurga problemi olan veya sırt ağrısı yaşayan kişilerin BCD seçerken, geleneksel veya BPW stil BCD olmasına özen göstermelidir. Aynı şekilde BCD boyutu, kalça hareketini etkilememeli ve ağırlık kemerine baskı yapmamalıdır.


Elbise

Sırt kuvvetinde ve mobilitede bir sorun var ise kolay çekişli fermuar kullanılmalıdır. Yarı kuru veya tam kuru elbise giyiliyor ise bacaktan geçirme aşamasında kuvvetli bacak ekstansiyonu zorlaması ile bele fazla kuvvet binecektir. Bunun için elbiseyi aşama aşama giyip direkt kalçadan zorlamamak gerekir.


Palet ve Maske

Metal yaylı açık palet kayışı, minimum bükülme ile kolay ve hızlı palet vurmayı sağlar. Geniş görüş alanı maskesi ise dalış sırasında başın daha az dönmesini ve omurganın daha az zorlanmasını sağlar.


Dalış Tipleri

Güçlü akıntı ve dalgalanmalar sırasında, kişi sürekli belden ve sırttan rotasyonlar ile doğru pozisyonunu bulmaya çalışırken zorlanır. Bu da bel ağrısı için bir risk faktörü oluşturur ve bel ağrısı var ise artmasına sebep olabilir.


Suya Giriş ve Çıkış

Dalış öncesi ekipmanların giyilmesi ve platforma kadar taşınması, ağırlık kemerine BCD ve tüpün yüklenmesi, belde bir strese ve ağrıya neden olur. Bunun önlenmesi için platforma yakın bir yere oturulabilir, platformda yer var ise orada veya suda ekipman kuşanması yapılabilir. Sudan çıkarken de aynı şekilde, çıktığınız anda ekipmanın tüm ağırlığı hissedersiniz ve belinize aniden hızlı bir yük biner. Eğer belde bir ağrı var ise ekipmanın suda çıkartılıp karadakilere veya platformdakilere uzatılması gerekir.



Vücut Pozisyonu ve Palet Vuruşu

Scissor kick (makas vuruş) tekniği, ivmelenmek için çok iyi bir tekniktir ancak beldeki hareketi ve sırttaki gerginliği artıran bir tekniktir. Frog kick (kurbağa vuruş) tekniği ile ilerleme kalça ve bacaklardan gerçekleştirilir. Bel ve gövde hareketini azaltarak su içindeki ağırlık dağılımının (yüzerliliğin) ayarlanmasına katkıda bulunur.




Yazan: Fzt. Dilara Tüysüz









Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page