top of page

Manuel Terapi Nedir?

Güncelleme tarihi: 28 May 2021


Genel anlamda mobilizasyon ve manüplasyon yöntemlerini içeren, herhangi bir araç veya gereç gerektirmeksizin sadece elle uygulanan tedavi metodudur.

Manuel terapi fizyoterapistler veya bu konu hakkında özel eğitim almış sağlık profesyonelleri tarafından uygulanmaktadır.

Vücut yapılarımız arasında belirli bir dizilim ve açılaşmalar vardır ve bu yapılar bize optimal hareket kabiliyeti tanır.

Duruş bozuklukları, yorgunluk, yaşlanma, aşırı zorlayıcı aktiviteler ve beraberinde değişen yapısal, işlevsel faktörler nedeniyle eklem ve yumuşak dokularda oluşan kısıtlılıklar yaşam kalitenizi, hareket kabiliyetinizi azaltarak ağrıya yol açabilir.


Manuel terapi ile öncelikle sorun teşkil eden kaynağın bulunması amaçlanır. Bu noktada kapsamlı bir değerlendirme manuel terapinin en önemli parçasıdır. İlk olarak uzun bir hikaye alınır ve şikayetler dinledikten sonra eklem ve çevresindeki dokular özel ortopedik testlerle değerlendirilir. Hareket kısıtlılığı veya ağrı mekanizmasının kaynağı ortaya çıkarılır. Temel sebep bulunduktan sonra manuel terapi hızlı sonuç alınan bir metot olarak uygulanır.

Yaş sınırı olmaksızın, bozulan işleyişin düzeltilmesi, yapılar arasında doğru dizilimin sağlanması ve yumuşak dokuların gevşetilmesi için manuel terapi her zaman tercih edilebilir. Özellikle spor alanında atletik performansın geliştirilmesi, ağrısız hareket, koruyucu rehabilitasyon ve yaralanma sürecinde sıkça başvurulan bir metottur.

Diğer tedavi yöntemleriyle karşılaştırıldığında; hızlı sonuç vermesi, başarı oranının yüksek olması, uygulamaların tamamen kanıta dayalı olması, yan etkisi olmaması ve ilaç kullanımına gerek duymaması gibi avantajlarıyla ön plana çıkmaktadır.



Tüm eklem ve yumuşak doku probleminde kullanımı mevcuttur. Boyun fıtığı, bel fıtığı, donuk omuz, boyun düzleşmesi, kas yırtılması, kas spazmları, dirsek sorunları, ayak sorunları, el bileği sorunları, topuk dikeni ve sayamadığımız bir çok kas iskelet problemlerinde geniş kullanım yelpazesi vardır.

Bunun yanı sıra; ağır osteoporozu (kemik erimesi) olan, ileri düzey psikolojik bozuklukları olan, yeni cerrahi geçirmiş olan ve ileri düzey kanser hastası olan kişilere ani ve sert uygulamalar içeren manüplasyon teknikleri uygulanmamalıdır.

Güncel bilimsel çalışmaları incelediğimizde manuel terapi ile, yaralanma sonrası iyilik haline dönüş için hızlı sonuçlar alındığı, ağrı ve eklem kısıtlılıklarında kısa bir sürede fark oluşturduğu, egzersiz rehabilitasyonu gibi diğer tedavi yöntemlerini destekleyici nitelikte olduğu bildirilmektedir.


Manuel terapi hakkında merak ettiğiniz veya tedavi metodu olarak kullanmak istediğinizde lütfen alanında uzman sağlık profesyonellerine danışınız. Zira doğru müdahaleler yapılmaması sonucunda yarardan ziyade zarar mekanizması işleyecektir.

Sağlıklı günler dilerim.



Yazan: Semihcan AYDIN



Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page